Útitárs

Fényképalbum a Föld Napja tiszteletére

Április 22. a Föld Napja. Története egészen 1970-ig nyúlik vissza, mikor Denis Hayes amerikai egyetemista felemelte szavát a természetvédelem érdekében. A kezdeményezés olyan horderejű volt, hogy 1990-ben világméretű mozgalommá nőtte ki magát.   Ami pedig külön említendő, hogy 1990-ben Magyarország az elsők között csatlakozott a mozgalomhoz, és környezetvédők megalapították a a Föld Napja Alapítványt. Mi hétköznapi emberek is sokat tehetünk… Tovább »

The most magnificent botanical gardens of Madeira

Madeira is called “the botanical garden of Portugal”, because the island of eternal spring has beautiful flowers every season of the year. During our trip we saw magic flowers along the way. There’s no such town where the streets are not adorned with exotic plants, and at the famous market of Funchal tourists can purchase… Tovább »

Madeira legcsodálatosabb botanikus kertjei

Madeirát nem véletlenül nevezik Portugália botanikus kertjének, hiszen az örök tavasz szigetét az év minden szakában gyönyörű virágok teszik varázslatossá. Utazásunk során még az út mentén is olyan virágokat láttunk, amikről csak álmodozok, hogy egyszer nyílni fognak az aprócska kis virágos kertemben. Nincs is olyan települése, ahol az utcákat ne díszítenék különleges növények, Funchal híres… Tovább »

Kedvenc szállásaim az elmúlt évekből

Az utóbbi években sok helyen, így sok szálláson is megfordultunk, sőt, volt olyan, hogy egy nyaralás alkalmával több városban is foglaltunk apartmant, vagy szállodai szobát. Mivel az utazásaink során nem kifejezetten a láblógatós pihenés játssza a főszerepet, hanem sokkal inkább az aktív kikapcsolódás, és az, hogy abban a néhány napban, vagy hétben a lehető legtöbb… Tovább »

7 látnivaló Madeira északi részén, amit kár lenne kihagyni!

Madeira északi része (egy-két város kivételével) kevésbé ismert a turisták körében, meglátszik ez a szállások árán, a turistákra szakosodott szuvenírboltok hiányán és az éttermek nyitva tartásán is. 🙂 Sao Vicentében szembesültünk ezzel az első este, mikor 20 óra után már alig találtunk egy nyitva tartó éttermet, ahol megvacsorázhattunk. Pedig a sziget északi oldalán  is rengeteg… Tovább »

Madeira – Séta a Szent Lőrinc-félsziget marsbéli táján

A Szent Lőrinc-félsziget (Ponta de Sao Lourenco) Madeira legszárazabb és legkopárabb része, ahol kis túlzással a sivatagban érezhetjük magunkat. Növényzet szinte semmi, csak néhány forróságot tűrő talajtakaró növény. Vannak viszont meredek sziklafalak, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik az Atlanti-óceánra. Megtapasztalva az északi utak minőségét, bár Sao Vicentéből fentről közelebb lett volna, mi mégis délről, autópályán közelítettük… Tovább »

Ponta do Pargo – Madeira legnyugatibb része

Madeira legnyugatibb pontja a gyönyörű kilátást nyújtó Ponta do Pargo, mely megközelíthető Ribeira Brava és Sao Vicente felől is, időben körülbelül ugyanannyit tesz ki mindkét irány. Ide érdemes reggel, vagy napnyugtakor ellátogatni, mert a legszebb színeket ekkor festi meg a nap. Mi is korán indultunk, bár a napfelkeltéről lemaradtunk, de így is csodaszépet láttunk. A… Tovább »

Madeira – Úton Sao Vicente felé

Madeirai nyaralásunk utolsó harmadát a festői szépségű Sao Vicentében töltöttük, ami a sziget északi részén az Encumeada-hágó északi oldalán helyezkedik el. Ribeira Bravaból korán indultunk, mert beterveztünk még egy kisebb levada túrát is a délelőttre a sziget “közepében”, az Encumeada-hegységben. Reggel még útba ejtettük a Cabo Girao nevű kilátópontot, amit eredetileg a Camara de Lobos-i… Tovább »

Madeirai csúcshódítás – séta a felhők fölött

Ha Madeirára látogat az ember, a sziget 1800 m fölé magasodó hegyeit semmiképpen nem hagyhatja ki! A Pico Ruivo az 1862 m magas csúcsával a sziget legmagasabb pontja. Ide nem egyszerű eljutni, egy darabig autóval is fel lehet menni, de aztán érdemes gyalog folytatni, mert a kiépített utat felváltják a köves hegyi utak, ahol már… Tovább »

Madeira – Curral das Freiras és Camara de Lobos

A sok túrázás és gyaloglás után itt volt már az ideje egy kis ejtőzésnek, így következő programként városlátogatást terveztünk. Így jutottunk el az eldugott völgyben fekvő Curral das Freiras (“Apácák menedéke”) nevű kisvárosba, amit az utazási irodák sem hagynak ki, hiszen amilyen kicsi, legalább annyira hangulatos. Szállásunk még mindig Ribeira Bravan volt, de az utak… Tovább »

Madeira legszebb vízesései – a Risco-vízesés, és a “25 Forrás”

Belföldi kalandozásunk után most visszatérek Madeira bemutatásához, hiszen a kis szigeten rengeteg a látnivaló. Szállásunk, és egyben bázisunk még mindig a tengerparti Ribeira Brava városa, ahonnét  autóval a sziget déli részét és belsejét is viszonylag egyszerűen meg lehet közelíteni. Erre a napra egy igen fárasztó, de annál látványosabb túrasorozatot terveztünk a Paul da Serra fennsíkon,… Tovább »

Madeira – Barangolás tehénkísérettel a Paul da Serra lábánál

Az első levadás élményen felbuzdulva úgy döntöttünk bemerészkedünk a sziget belseje felé. Túrakönyvünkből kinéztük a “Levada da Bica da Cana” fantázia nevű útvonalat, amiről a mai napig fogalmunk sincs, mit jelent, a Google-fordító szerint a cukornádhoz és a csatornához van köze… 😀 Feltételezem, hogy anno ezt a levadát cukornád ültetvény öntözésére használhatták, talán innen eredhet… Tovább »

Madeira – Az első levada-túra

A funchali akklimatizálódás után áttettük székhelyünket a Ribeira Brava nevű tengerparti üdülővárosba, ami szintén a déli partszakaszon, a fővárostól nyugatra helyezkedik el. Itt egy aparthotelban szálltunk meg, ami az előzőhöz képest jóval komfortosabb volt, tágas szoba, tengerre néző erkély, és felszerelt konyhasarok, ahol kedvünkre készíthettük el a finomabbnál finomabb tengeri rákokat és halakat. Nyáron ez… Tovább »

Funchal, Madeira fővárosa

Ahogyan azt ígértem, itt a Madeirai út részletes leírásának első állomása. Késő éjszaka érkeztünk meg Funchalba, ahol néhány napot terveztünk eltölteni. A szállásunkat nem volt nehéz megtalálni, mert a város egyik nevezetességének, a Mercado dos Lavradores szomszédságában foglaltunk szobát. Csöngettünk a kis szálloda kapuján, majd egy idős, kizárólag portugálul beszélő bácsi nyitott ajtót. Széles mosollyal… Tovább »

Madeira meghódítása

“A Portugáliához tartozó sziget az Atlanti-óceánban található, Észak-Afrika partjaitól mintegy 500 kilométerre. A sziget vonzerejét elsősorban a meseszép tájak, az egzotikus növényzet, a rengeteg virág, a bájos falvak jelentik, és nem utolsó sorban a szinte örökké tavaszias, kellemes éghajlat.”   Lassan 2 éve, hogy felejthetetlen 2 hetet töltöttünk Madeirán, most érlelődik a gondolat, hogy vissza… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!