Útitárs

Milyen az a Juhászfesztivál?

Manapság már annyiféle fesztivált szerveznek, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és sokszor elképzelni sem tudjuk, milyen programot rejt egy-egy cím. Most egy ilyet ajánlok nektek, egészen pontosan a 2017. július 8-án megrendezésre kerülő III. Törteli Juhászfesztivált.   Hogy miről is van szó pontosan? Egy igazi falusi hagyományőrző programról, aminek szervezésébe a helyiek szívüket-lelküket beleadják. Az… Tovább »

A világ egyik legtitkosabb süti receptje: Pastel de Belém

Egy dologgal maradtam még adós nektek a portugál beszámoló kapcsán, az pedig nem más, mint a sokszor emlegetett isteni finom portugál pudingos kosárka, a Pastel de Belém receptje. És azt máris tisztáznom kell, hogy ezzel sajnos nem szolgálhatok, mert egy rendkívül titkos, féltve őrzött receptről van szó.   Sőt, az eredeti recept annyira különleges, hogy… Tovább »

Szedd magad, főzd magad! – A kedvenc mézes eperlekvárom

Itt a „Szedd magad eper” mozgalom szezonja, mikor a boltihoz, piacihoz képest akár fél áron juthatunk hozzá a gyönyörű, érett gyümölcshöz. Kár lenne kihagyni ezt a lehetőséget, mert amellett, hogy válogathatunk és a legfinomabbakat, legérettebbeket szedhetjük, még kiváló családi program is.   Talán már nem titok, hogy lekvár és szörpimádó vagyok, és szívesen próbálok ki… Tovább »

Mexikói ízek Újpesten

Nem fotózni mentünk, hanem enni, de pénteki ebédünk helyszínét mindenképpen meg kell mutatnom nektek! Újpesten jártunk a Calavera Mexikói Étteremben, ami egy igazi belvárosi hangulatú hely a külvárosban.   Szerencsére már nem kell a zsúfolt belső kerületekbe mennünk, ha valami igazán különlegeset szeretnénk enni, ugyanis nemrégiben a 4. kerületben megnyitott egy igazán egyedi stílusú étterem,… Tovább »

Portugália legfinomabb sajtjainak lelőhelye

Szerintetek normális az aki, másfél kiló sajtért képes hegyet mászni? Elárulom, mi megtettük, és bármikor újra nekivágnánk, ha Portugália legkülönlegesebb sajtjáról, a Queijo Serra da Estrelaról lenne szó!   Minden országban megkóstoljuk a helyi jellegzetességeket, így nem maradhatott ki a portugálok híres kecskesajtja sem a sorból. Hogy miért is olyan nagy szám ez? A Queijo… Tovább »

Akácvirág szörp, a palackba zárt tavasz

Egy szép napsütéses tavaszi vasárnap délutánon biciklire pattantunk, méghozzá fontos küldetéssel! A közeli akácos felé vettük az irányt, hogy begyűjtsünk egy jó adag illatozó akácvirágot, amiből itthon isteni finom szörp készült. Így egy kalap alatt megvolt a kirándulás, és a szörpnek köszönhetően sikerült palackba zárni a tavasz egy apró darabkáját.   Gyerekkorunkban állt egy akácfa… Tovább »

A legfinomabb medvehagymás pogácsa, amit valaha ettem

Bevallom, az erdők-mezők kincsei kvíz nem csupán azért készült, hogy jól szórakozzon, aki rákattint, megírása mögött némi hátsó szándék is lapult, mégpedig az, hogy felhívjam a figyelmet annak veszélyeire, hogy ha nem ismerjük ezeket a növényeket, bánjunk óvatosan velük. Főleg a medvehagymával, aminek most szezonja van, és sokan fel is kerekednek, hogy ők maguk szedjék…. Tovább »

Paella – spanyol ízek itthon

A tenerifei beszámolók sorozatát talán nem is lehetne jobb dologgal zárni, mint egy szuper paella recepttel. Itthon is lehet kapni mirelit paella-t, én is kóstoltam már, de a legkevésbé sem nyerte el a tetszésemet, így Puerto de la Cruz paella-ra szakosodott éttermébe némi aggodalommal ültem be. Bevallom, első alkalommal nem is ezt rendeltünk, hanem az… Tovább »

A kanári krumpli főpróbája

Meséltem már korábban, hogy milyen meglepetés volt, mikor felfedeztük, hogy Tenerifén a vulkanikus talajban krumplit termesztenek. Aztán meg is kóstoltuk, és akkor elhatároztam, itthon is ki fogom próbálni a rendkívül ízletes kanári krumpli receptjét, sőt, a karácsonyi menü részeként az ünnepi asztalra is fog kerülni belőle, ezért a hétvégén megtartottam a főpróbát. A helyiek “papas… Tovább »

Tenerife: túra a Roques de García sziklái körül

A Roques de Garcia nevű sziklacsoport a sziget belsejében, a Teide-hez már viszonylag közel található. Kiemelt turistacélpont, melynek legnevezetesebb sziklája a különös alakú Roque Cinchado (Abroncsos Szikla), ami különleges alakját annak köszönheti, hogy alja gyorsabban kopik, mint a teteje. Délről egy nagyon jó állapotú út vezet Vilafloron át a Teide felé, azonban már hamarabb figyelmesek… Tovább »

Játékidő!

Nem vagyok nagy szuvenír gyűjtő, annak nem sok értelmét látom, hogy megvegyem a századik szinte ugyanolyan “kisvázát” csak azért, mert egy olyan város, vagy ország nevét pingálták rá, ahol éppen járok. (Na jó, azért hűtőmágnes gyűjteményem nekem is van, de ennyi…) Üres kézzel mégsem jövünk haza sehonnan, általában a család és a barátok is kapnak… Tovább »

Chicken Tikka Masala – India ízei

Életemben először 3 éve ettem indiai ételt egy laoszi családi vállalkozásként működő kis indiai étteremben. A túravezetőnk ajánlására kóstoltuk meg a Chicken Tikka Masalát, ami lényegében csirkehús, indiai fűszerekkel ízesített paradicsomos szószban. Általában naán kenyérrel, vagy rizzsel fogyasztják. Szerelem volt első kóstolásra, azóta már rengetegszer elkészítettem itthon, sok ünnepi alkalom fő fogása, mert a család… Tovább »

Ginja lekvár – egy falat Portugália

Ha már úgyis Madeirán kalandozunk, leírok nektek egy nagyon egyszerű, és nagyon finom lekvár receptet, amit Portugáliában kóstoltam először, majd hoztam haza belőle, a készlet csökkenését konstatálva pedig megpróbáltam elkészíteni itthon. Kezdjük azzal, hogy mi is az a Ginja (ejtsd: dzsindzsa)! Eredeti állapotában egy mennyei meggy ízű likőr, aminek szülőhazája a portugál Óbidos nevű falucska…. Tovább »

Kiviből lekvár? – Igen!

Jövet-menet igyekszem minél több érdekes ételt megkóstolni, a finomabbakból általában egy kisebb raktárkészletet be is szerzek, és ami igazán ízlik, azt pedig megpróbálom itthon én magam is reprodukálni. Így volt ez a kivi lekvárral is, amit éppenséggel nem egzotikus helyen kóstoltam, sőt, meg sem kóstoltam, csak megláttam egy szlovák hipermarketben, és próbaként hoztam haza belőle… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!