Útitárs

Barlangtúra bevállalósaknak

Egyszer már meséltem részletesen is egy igazán különleges barlangtúráról, amit az elején talán mi sem gondoltunk teljesen komolyan. A cseppkőbarlangok önmagukban is varázslatosak, hát még akkor, ha olyan érintetlen részekre is eljuthatunk, ahová tömeges turistacsoportokat már nem visznek, mert nincs kiépített út. Így, ha már Aggteleken jártunk, úgy döntöttünk, mi is végigmegyünk a Baradla-barlang speciális… Tovább »

Túra a Dunakanyar legszebb kilátópontjaihoz

Miután zebegényi hosszú hétvégénk első napján bemelegítésként eltúráztunk Törökmezőig (erről IDE kattintva olvashattok), a második napra még nagyobb fába vágtuk a fejszénk, ugyanis a cél a Remete-barlang felkeresése volt, amihez hazai viszonylatban kemény terep vezet.   Viszonylag korán indultunk, mert nem tudtuk pontosan, mi vár ránk. Zebegényből a sárga plusz mentén kezdtük meg túránkat, és… Tovább »

Fényképalbum a Föld Napja tiszteletére

Április 22. a Föld Napja. Története egészen 1970-ig nyúlik vissza, mikor Denis Hayes amerikai egyetemista felemelte szavát a természetvédelem érdekében. A kezdeményezés olyan horderejű volt, hogy 1990-ben világméretű mozgalommá nőtte ki magát.   Ami pedig külön említendő, hogy 1990-ben Magyarország az elsők között csatlakozott a mozgalomhoz, és környezetvédők megalapították a a Föld Napja Alapítványt. Mi hétköznapi emberek is sokat tehetünk… Tovább »

Tavasszal az Alacsony-Tátrában, avagy mit csináljunk szezonon kívül egy síparadicsomban?

Emlékeztek még Zsófi vendégbejegyzéseire? Rendhagyó módon nyaralásuk célpontjául olyan helyet választottak, amit az emberek többsége csak a síszezonban nézeget. Ez volt Murau és Kreischberg környéke. És bár a hónak már nyoma sem volt, mégis szuper utazás kerekedett belőle. Úgy döntöttünk, mi is megpróbálkozunk valami hasonlóval, mi az Alacsony-Tátrát választottuk célpontul egy néhány napos tavaszi kiruccanáshoz…. Tovább »

Évindító “túlélőtúra”, avagy a Pilis, ahogy még nem láttuk

Egy jó ideje már minden évet egy szép túrával kezdünk. Két éve január elsején a solymári Jegenye-völgyben jártunk, tavaly a Pilisben, majd idén is erre esett a választásunk, de a már jól ismert Lajos-forrás kiindulópont helyett egy kicsit távolabbit választottunk. (Ezekről bővebben EZEN a linken olvashattok.) Túl sokat nem vesződtünk a tökéletes kirándulás kiválasztásával, a turistatérképen… Tovább »

Mit csináljunk a hosszú hétvégén és az őszi szünetben?

Szerencsére egy szép hosszú hétvégének nézünk elébe, a még szerencsésebbek pedig megtoldhatják még az őszi szünettel, vagy néhány nap szabadsággal, így a pihenés mellett jut idő egy kis csavargásra is. Hogyan töltsük tartalmasan ezt a néhány napot? Hoztam nektek pár tippet: Az egyik kedvencem egy halloweenen túlmutató tökös program, a csömöri Tök jó nap! végeredménye,… Tovább »

Mallorca csodái

Mallorca egy közkedvelt spanyol sziget a nyaralók körében, akinek egyszer volt már alkalma itt tölteni a vakációt, biztosan visszavágyik még. Én 2006-ban töltöttem itt 2 csodaszép hetet, melynek célja a pihenés és a sziget érintőleges megismerése volt. Újabban egyre jobban foglalkoztat a gondolat, hogy visszatérjünk ide, és időt szenteljünk a kevésbé felkapott, ám annál különlegesebb… Tovább »

Csehország kihagyhatatlan látnivalói

Körülbelül egy éve, hogy autóval nekivágtunk Csehország felfedezésének, aminek részleteiről már született egy korábbi bejegyzés Csehország autóval címmel. Mivel még ma is sokan nézegetik, úgy döntöttem, összeszedem azokat a látnivalókat, amit mindenképpen érdemes megnézni, ha arrafelé járunk. Károly-híd A nappal turistáktól nyüzsgő prágai híd éjjeli pompájában is nagyon szép. A prágai Várnegyed és a kevésbé ismert… Tovább »

7 látnivaló Madeira északi részén, amit kár lenne kihagyni!

Madeira északi része (egy-két város kivételével) kevésbé ismert a turisták körében, meglátszik ez a szállások árán, a turistákra szakosodott szuvenírboltok hiányán és az éttermek nyitva tartásán is. 🙂 Sao Vicentében szembesültünk ezzel az első este, mikor 20 óra után már alig találtunk egy nyitva tartó éttermet, ahol megvacsorázhattunk. Pedig a sziget északi oldalán  is rengeteg… Tovább »

Morva-karszt – A barlangokat rejtő vidék

Csehország legszebb barlangrendszerei a keleti részen, Morvaország fővárosától, Brnótól északra húzódnak. Egy korábbi bejegyzésemben (Csehország autóval), érintőlegesen már említettem a népszerű Punkva barlangot, mely az ország legnagyobb barlangja. Ha Csehországban járunk, mindenképp érdemes ellátogatni erre a részre, hiszen a Morva-karszt meseszép tájain rengeteg érdekességet láthatunk, mint például a Macocha-szakadék, a Katerinska, a Balcarka és a… Tovább »

Baradla-barlang: Speciális túra

Ahogy ígértem, jöjjön a beszámoló az aggteleki kiruccanásunk fő programjáról, a Speciális Retek-ági túráról. Korábban már többször jártam az aggteleki Baradla-barlangban, de a legutolsó emlékem is körülbelül 15 évvel ezelőttről van, így úgy döntöttünk, újra ellátogatunk oda. Azonban kicsit többre vágytunk, ezért rászántuk magunkat, jobban mondva rábeszéltem a 4 fős csapatot, a Speciális hosszú túrára,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!