Útitárs

Ámulatba ejtő táj – Még a Földön járunk?

Ahogy azt korábban említettem, a Torre felé vezető úton a távolban figyelmesek lettünk egy nagy víztározóra, amit még mindenképpen meg szerettünk volna nézni, mielőtt tovább utazunk. Aztán odafelé valami olyan varázslatosat fedeztünk fel, hogy szinte el sem hittük, hogy még mindig a Földön járunk.   Covilha felől az N339-es úton haladtunk a Serra da Estrela… Tovább »

Portugália legfinomabb sajtjainak lelőhelye

Szerintetek normális az aki, másfél kiló sajtért képes hegyet mászni? Elárulom, mi megtettük, és bármikor újra nekivágnánk, ha Portugália legkülönlegesebb sajtjáról, a Queijo Serra da Estrelaról lenne szó!   Minden országban megkóstoljuk a helyi jellegzetességeket, így nem maradhatott ki a portugálok híres kecskesajtja sem a sorból. Hogy miért is olyan nagy szám ez? A Queijo… Tovább »

Filmes túra első rész: Az Üvegtigris nyomában

Egy szép májusi napon felkerekedtünk, és filmes forgatási helyszíneket kerestünk fel, méghozzá a tőlünk megszokott kalandos, túrázós módon két „fejezetben”. Ennek első állomása volt az egyik nagy kedvencem, az Üvegtigris ikonikus kis bódéjának felkutatása.   Reggel, de azért nem túl korán, bepakoltuk a hátizsákot (nem kihagyva a túratérképet), felvettük a túrabakancsot, felszereltük a kutyát a… Tovább »

Szép kilátás a felhők mögött

A Zezere-völgy után úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy a Serra da Estrela hegység magasabb pontjait is meghódítsuk. Így felkerekedtünk, és első célpontként a térképünkön Varanda-ként megnevezett kilátópont felé vettük az irányt, ami csodás panorámát ígért, legalábbis a Tourinformban dolgozó hölgy elmondása alapján, akitől a túratérképet vásároltuk.   Penhas da Saude városát elhagyva egy nagy… Tovább »

Így tervezzünk utazást, ha nem csak nyaralni akarunk

Számomra az utazás és a nyaralás nem ugyanaz. A nyaralás inkább a láblógatásról, pihenésről szól, míg az utazás ennél sokkal összetettebb: rengeteg tervezés, szervezés, majd aktív kikapcsolódás, más kultúrák és új dolgok felfedezése. Aki követi az írásaimat, azt is tudja, hogy ez utóbbit részesítem előnyben, bár néha jólesik egy kis céltalan ejtőzés is. De hogyan… Tovább »

A Pokol Kútja Portugáliában

A Serra de Estrela hegység kis városkájához, Manteigas-hoz közel található a Poço do Inferno vízesés, ami magyarul valahogy úgy hangzik, a Pokol Kútja. Félelmetes neve ellenére azonban nem valami szörnyű helyszínre kell asszociálnunk, hiszen valójában ez Portugália egyik legszebb vízesése.   Már a város felé autózva is figyelmesek lettünk néhány vízesésre, amint a távoli sziklafalakon… Tovább »

A meseszép Zezere-völgy

Reggel madárcsicsergésre ébredni egy hatalmas hotel sokadik emeletén, és látni a sötétítőn beszűrődő napfényt, két-három nap szakadó eső után leírhatatlan érzés! Az pedig, hogy a függönyt elhúzva életem legeslegszebb szivárványában gyönyörködhetek, arra végképp nincs szó. Így indult a varázslatos Serra da Estrela hegységben töltött néhány napunk.   Végre eljött az alkalom, hogy túrázzunk is egy… Tovább »

Viseu templomai fotókon

Vila Real után folytattuk utunkat, hiszen még sok kilométer állt előttünk, mire elérjük a következő napok bázisát, a Serra da Estrela hegység lábánál lévő Covilha városát. Út közben még beiktattunk néhány pihenőt, így esett választásunk Viseu városára, ahol körülbelül egy órás rövidke sétát tettünk, mialatt megnéztük rokokó stílusú templomát, és különleges, erődre hasonlító katedrálisát.  … Tovább »

Bepillantás egy gazdag portugál család birtokára

Kíváncsi vagy hogy él egy gazdag portugál család? Nos, mi nem voltunk, ám a sors, és az időjárás úgy hozta, mégis lehetőségünk nyílt, hogy megnézzük a III. Morgado de Mateus, azaz António José Botalho Mourão leszármazottainak otthonát.   Az északi hegységben, a Parque Nacional da Peneda–Gerês–ben töltött két napunk nem úgy alakult, ahogy vártuk, hiszen… Tovább »

Portugália leglátványosabb zarándokhelye, a Bom Jesus do Monte

Bragától keletre egy domboldalon igazán impozáns építményt fedezhetünk fel, ami nem más, mint a Bom Jesus templom. Azonban nem maga a templom az, amit mindenképpen látni kell, hanem sokkal inkább az oda vezető gigantikus gránit lépcsősor az Escadaria.   Mielőtt az északi hegyek hódítására indultunk, a Bom Jesus do Monte nevű zarándokhelyet semmiképpen nem szerettük… Tovább »

A portugál Róma, alias Braga, a templomok városa

Létezik Portugáliában egy város, ami majdnem olyan jelentős egyházi központ a portugálok számára, mint az olaszoknak a Vatikán. Bragaról van szó, amit a templomok városának is neveznek. Nem véletlenül, hiszen szinte minden utcában kisebb-nagyobb templomokba, kápolnákba botlunk. Előkelő rangját a 12. században kapta, mikor az ország érseke székhelyéül választotta, azóta pedig Portugália vallási fővárosaként tekintenek… Tovább »

A barcelosi kakas legendája

Barcelos egy kis város Észak-Portugáliában, amiről azelőtt nem sokat tudtam, pedig nagyobb jelentőséggel bír, mint gondolnánk, ugyanis ide kötődik Portugália szimbólumának legendája.   Már Madeirán is több helyen találkoztunk a kakas motívummal, mikor ajándékokat vásárolgattunk, de akkor még nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Aztán Portugáliában jött a kakasdömping: kakas a képeslapokon, a hűtőmágnesen, kulcstartón, bögrén…… Tovább »

Porto nem nevet, hanem dolgozik

Aki nem csak 3-4 nap lisszaboni városnézésre érkezik Portugáliába, annak érdemes ellátogatni az ország „második fővárosába”, Portoba is. Hogy miért? Mert egy igazi gyöngyszem, egyszerre nyüzsgő ám mégis barátságos város, aminek a hangulata egészen biztosan magával fog ragadni. A portugálok híres mondása szerint „Porto nem nevet, hanem dolgozik”, ami arra céloz, hogy az itt élő… Tovább »

Bucaco Park, ahol a portugálok kirándulnak

A parkról azelőtt sosem hallottam, portugáliai programunkat tervezgetve véletlenül bukkantam rá a neten egy bámulatos fotóra, onnantól pedig nem volt kérdés, hogy a közeli Coimbra után még ellátogatunk ide is, és csak utána folytatjuk utunkat Porto felé.   Hiába keresgéltem több információt, a magyar nyelvű oldalak nagyon szűkszavúan írnak erről a varázslatos helyről, hiszen nem… Tovább »

Tavasszal az Alacsony-Tátrában, avagy mit csináljunk szezonon kívül egy síparadicsomban?

Emlékeztek még Zsófi vendégbejegyzéseire? Rendhagyó módon nyaralásuk célpontjául olyan helyet választottak, amit az emberek többsége csak a síszezonban nézeget. Ez volt Murau és Kreischberg környéke. És bár a hónak már nyoma sem volt, mégis szuper utazás kerekedett belőle. Úgy döntöttünk, mi is megpróbálkozunk valami hasonlóval, mi az Alacsony-Tátrát választottuk célpontul egy néhány napos tavaszi kiruccanáshoz…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!