Útitárs

Kanári-ízek egy pesti konyhában – Nyúl salmorejo szószban

Tenerifén nem csak a paella ízvilága ejtett rabul, hanem egyik tipikus nyúlból készült ételük is. De, míg paella receptből a magyar oldalakon is rengeteget találni, így nem volt nehéz dolgom, hogy megalkossam a saját változatom (ennek receptjét ITT olvashatjátok), addig a nyúl salmorejo szószban feladta a leckét.

 

Nyúl salmorejo szószban

Már kezdtem megörülni, mikor a salmorejo szószra a google egy halom magyar nyelvű találatot kiadott, de csalódnom kellett, mert a spanyolok ugyanígy hívják a hidegen tálalt paradicsomlevesüket is. Ennek persze köze sincs ahhoz az ételhez, amit Tenerifén kóstoltunk, legalábbis abban egyáltalán nem éreztem paradicsomos ízt.

Megpróbálkoztam hát az angol nyelvű oldalakkal, és sikerrel is jártam, bár rengetegféle különböző receptet találtam. Végül ismét egy teljesen új változattal álltam elő, a sokféle leírásból kiszedegettem azokat az elemeket, amik közösek voltak, és elkezdtem kísérletezni. A végeredmény pedig hihetetlenül finom lett, úgyhogy most itt a magyar nyelvű recept is!

Nem egy hétköznapi gyors kajáról van szó, és nyulat sem kapni minden húspultban, de hétvégéig még beszerezhető.

 

Hozzávalók egy két személyes adaghoz:

(Előre szólok, minden csak ízlés kérdése, bármiből mehet bele több, vagy kevesebb is.)

  • Fél nyúl feldarabolva, vagy két személyre elegendő nyúlcomb (aki nem szereti a nyulat, próbálja ki csirkéből)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Egy kisebb csípős paprika
  • Fél teáskanál kakukkfű
  • Fél teáskanál rozmaring
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál pirospaprika (csemege)
  • Egy pohár fehérbor
  • Egy-két evőkanál 10%-os ecet ízlés szerint
  • A sütéshez olívaolaj

 

Elkészítés:

A húsnak legalább 4 órát pácolódni kell, de legjobb, ha előző este előkészítjük.

A nyulat sózzuk, és egy lezárható edényben egymás mellé helyezzük.

A fokhagymát apróra vágjuk, vagy reszelhetjük is, a paprikát pedig kimagozva szintén felaprítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a bort és az ecetet, jól elkeverjük, és a nyúlra öntjük. Ez a mennyiség éppen el fogja fedni, ha szaftosabban szeretnénk, készíthetünk nagyobb adagot is. (Nekem még van itthon a Teneriféről hozott Salmorejo fűszerkeverékből, így abból is adtam hozzá, de ez lényegében a fent felsoroltakat tartalmazza.)

Így egy estén át pácolódott a hűtőben.

Másnap egy magasabb falú serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és a nyúldarabok mindkét oldalát pirítsuk meg rajta. Ez körülbelül 10 perc – negyed óra. Ekkor vegyük ki, és ha sok az olaj, abból is öntsünk le. A megmaradt pácot öntsük az edénybe, és hígítsuk egy kis vízzel. Forraljuk fel, majd tegyük vissza a nyúldarabokat, és fedő alatt főzzük puhára.

Pácolás, sütés és főzés fázisai

Én stílszerűen kanári krumplival tálaltam, amihez IDE kattintva szintén találtok egy receptet, leöblíteni pedig a nyári kedvenccel, citromos sörrel öblítettük.

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!