Útitárs

Az egri vár, amit nem Egerben találsz

Négy évig éltem Egerben. Gyönyörű város és mindig szívesen keresem fel, ha a közelben járunk, mert jól esik egy kis nosztalgia. Nemrég fedeztem fel, hogy ha az egri várat szeretném látni, nem is feltétlenül kell Egerig utazni. Hogyan lehetséges mindez? Elmesélem…

 

Az Egri Vár másolata

Egyik túránk alkalmával filmes helyszínek nyomába eredtünk, melynek első állomása a Garancsi-tó volt, ahol az egyik kedvencemet, az Üvegtigrist forgatták. (Erről IDE kattintva olvashatsz bővebben.)

A második állomás pedig nem más volt, mint Várkonyi Zoltán filmrendező 1960-as évekbeli Egri csillagok című filmjének forgatási helyszíne. Korábban nem is hittem volna, hogy a filmet nem a valódi Egri Várban forgatták, hanem díszletek között.

Aki rendszeresen olvassa a blogot, annak már biztosan nem nagy meglepetés, hogy egyik kedvenc túrahelyszínünk a Pilis. Néha már úgy érzem, nem is tud újabb meglepetésekkel szolgálni, aztán mindig találok valami érdekeset: hol egy szakadékot, hol néhány számomra ismeretlen barlangot, hol egy várat, ami az egrinek a kicsinyített változata.

A másolatot az 1960-as években építették fel Pilisborosjenő határában, hogy az Egri csillagok híres csatajeleneteit felvegyék. Nagy részét fából emelték, ami a forgatások alatt jórészt leégett, de újjáépítették, majd a forgatás végeztével a díszletet nem bontották el. Ma a megmaradt falak viszonylag jó állapotban és rendezett környezetben állnak, így kedvelt kirándulóhellyé vált.

P5015670P5015663P5015675P5015665
< >
Az egri vár, ami nem Egerben van

Persze az igazi Egri Várra már nem annyira hasonlít, már csak azért sem, mert azt az évek folyamán szépen felújították, de egy kirándulást mindenképpen megér.

 

Hogyan lehet odajutni?

Mi az autónkat a Pilisborosjenő határában lévő Kevély Hegyi Levendulamező közelében hagytuk, majd innen kutyástól gyalog vágtunk neki a kék jelzésen.

A távolban Pilisborosjenő

Levendulamező

A kék jelzést kell követni

Rövid séta után balra máris érdekességet találtunk, az úgynevezett Teve-sziklát.

Teve-szikla

Aztán már csak egy kellemes séta a kék jelzésen, de figyelni kell, mert nekünk le kell térni balra, hogy a várhoz jussunk. Elárulom, mi elnéztük és túlmentünk, de rövid idő után gyanússá vált, hogy a térkép alapján már ott kellene lennünk, így visszafordultunk, hogy megkeressük.

Meglepően sokan voltak, bár, ha belegondolok, hogy gyönyörű napos idő és munkaszüneti nap volt, már nem is olyan meglepő. Körbejártuk, pihentünk egy kicsit az egyik várfalon, majd folytattuk tovább utunkat, ugyanis ennyivel nem értük be.

Pihenés

Körülbelül a Kevély-nyeregig gyalogoltunk még el, majd onnan vissza, hogy valóban túrázzunk is egy kicsit.

El lehet kavarodni, ha nem figyelünk!

Gubó

 

Mivel nem nehéz terep, családdal is kiváló kirándulás!

Híres csatajelenetek helyszíne

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!