Útitárs

Ezért nem szeretünk nyáron nyaralni

Már legalább 5 éve, hogy nyáron nem voltunk nyaralni, legalábbis a szó szoros értelmében nem. Utaztunk, voltunk Csehországban, csavarogtunk belföldön, de tengerpartra nem mentünk. Aztán idén úgy alakult, hogy júliusban egy hetet Rodoszon töltöttünk.

Megbántuk? Nem! (El sem tudom képzelni, hogy egy utazást meg lehet bánni.)

Megyünk jövőre is nyáron? Tuti nem!

Miért? Elmesélem…

 

Ide már nem hoznak nagy turista csoportokat

Már egy ideje teljes mértékben egyénileg szervezzük meg az útjainkat. Korábban utazási irodákkal mentünk, és legfeljebb kint intéztük magunknak a programokat. Aztán 5 éve megszerveztünk egy családi nyaralást Erdélybe, majd egy kis társasággal egy ázsiai utat is bevállaltunk. Aztán rákaptunk a függetlenség ízére, és azóta mindent magunknak intézünk.

Ebben a faluban nem mindennapi látványosság a turista 🙂

A repülő és a szállásfoglalás, valamint az autóbérlés szerencsére nem az én dolgom, nekem az út kreatívabb része jut, a programok, látnivalók felkutatása, méghozzá úgy, hogy ne csak a felkapott turistalátványosságokat nézzük meg, hanem a kevésbé ismert, rejtett kincseket is, mert sokszor az ilyen helyeken kaphatunk igazi ízelítőt a helyi életből.

És ami a legfontosabb, hogy SOSEM nyárra időzítjük őket, így ezek már nem is a tipikus értelemben vett nyaralások, ahol láblógatva pihenünk, hanem sokkal inkább utazások, ahol egy-egy országgal, az ott élő emberekkel, a kultúrájukkal, ételeikkel ismerkedünk.

Kóstoló különleges gyümölcsökből

Ennek előnye és hátránya is van. Szerintem sokkal több az előny, de nyugodtan cáfoljatok meg, vagy, ha valamit kifelejtek, írjátok meg.

 

Hátrányként mindössze annyit tudok felhozni, hogy maga a szervezés sokkal több időt vesz igénybe, a transzferbusz nem hoz visz a reptér és a szálloda, valamint a különböző programhelyszínek között, így nem mindig a legkényelmesebb. És a tenger sem mindig alkalmas fürdésre. A gyerekeseknek pedig sajnos a szünetekhez is alkalmazkodni kell.

Előnye viszont rengeteg van! OLCSÓBB, méghozzá nem is kicsit, egyrészt, mert az utazási iroda felárát nem kell megfizetnünk, ráadásul ha nem csúcsszezonban megyünk, az árak is alacsonyabbak. Mi választunk szállást, programot, eldöntjük, mikor, hol eszünk, éppen mihez van kedvünk. Semmi kötöttség! Szezonon kívül nincs tömeg, anélkül is megnézhetsz egy étlapot, hogy valaki már ott toporogna melletted, hogy ülj be az étterembe, nem kell hosszasan sorban állni a híresebb látványosságoknál. Több idő jut mindenre, és sokszor a helyiek is szívesen bújnak az idegenvezető szerepébe, és adnak pár tippet, mit érdemes megnézni, hol lehet jót enni, stb…

Zsúfolt bazár Tunéziában, főszezonban

Persze mindenki mást szeret, úgyhogy ez nem mindenkinek jön be.

 

A lényeg az, hogy idén mégis úgy döntöttünk, elmegyünk nyáron is nyaralni, és bár jól éreztük magunkat, ráadásul ezt is egyénileg szerveztük, tehát még kötetlen is volt, mégis megerősített minket, hogy ha lehet, nyáron nem utazunk, vagy csak olyan helyekre, ahová sokaknak eszében sem jut ezekben a hónapokban szállást foglalni. Az ok pedig egyszerű, belecsöppentünk egy olyan üdülőváros forgatagába, ahol szinte sokkot kaptunk a hatalmas tömegtől, hangzavartól és szinte menekülni kellett az éttermek előtt álldogáló „fogd meg” emberektől. Ráadásul a tengerpart is zsúfolásig tele volt, és mindezt tetőzte még, hogy pont abban az egy hétben dőlt meg Görögországban a 12 éves meleg rekord. Mondanom sem kell, mivel mi nem csak a tengerparton szoktunk heverészni, hanem aktívan kirándulunk, és alaposan bejárjuk a környéket, a 40 fok feletti hőmérsékletben igencsak szenvedtünk.

Melegszik az idő

Úgyhogy továbbra sem szeretünk nyáron nyaralni, de azért a rodoszi élményeket hamarosan megosztom veletek is. 🙂

Vele is véletlenül futottunk össze

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!