Útitárs

„Ajándék azoknak, akik érdeklődnek a városok és az utazás csodái iránt” – avagy 25 év világjárás

A cím nem rólam szól sajnos, bár még nem késő, de össze kell kapnom magam! A fenti idézet tulajdonképpen egy könyvcím, mégpedig minden idők egyik legnagyobb világjárójának könyvéé. Ibn Battúta, az „arab Marco Polo” még híres kortársán is túltett, mintegy 120 ezer kilométert utazott, és 40 országban járt. Mégis az ő neve sokaknak ismeretlenül cseng.

 

Én sem hallottam róla korábban, pedig szeretem a nagy utazókról szóló történeteket.

Nemrég kaptam egy könyvet, amivel kezdetben nem igazán tudtam mit kezdeni. Lassan fogtam hozzá az olvasásához, mert vaskos, a témája sem éppen könnyed, és hogy kicsit komolytalan legyek, még képek sincsenek benne. 🙂

A könyv az iszlám kultúráról szól, a vallásról, és híres muszlim személyiségekről. Bevallom, sokkal érdekesebb, mint hittem, a híres utazó életrajza pedig felkeltette az érdeklődésemet, ezért kicsit utána olvastam.

Ibn Battúta 1903-ban született a marokkói Tangerben. 1325-ben útra kelt, hogy teljesítse a mekkai zarándoklatot, a haddzsot. Ez általában 1-3 évet vett igénybe, ő azonban csak 25 év múlva tért vissza, de rögtön folytatta is utazásait Hispániában és Nyugat-Afrikában.

Ez abban a korban egyedülálló volt, és még sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a modern technika megjelenésével túlszárnyalják teljesítményét.

Mekkába 1 év alatt jutott el, majd körbeutazta Arábiát és Kelet-Afrika partjait, közben pedig még két zarándoklatot tett. Életében összesen hétszer zarándokolt el Mekkába. Járt még Indiában, Törökországban, Kínában, Srí Lankán, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Csodás utazása 1354-ben fejeződött be, majd hétköznapi munkát választott magának, 1369-es haláláig vallási bíróként dolgozott.

Kalandjait írnoka, Ibn Dzsuzaj al-Kalbi vetette papírra, így született meg az Ajándék azoknak, akik érdeklődnek a városok és az utazás csodái iránt című könyve.

Tiszteletére róla nevezték el Tanger repülőterét.

Ha érdekesnek találjátok, és olvasnátok még róla, az Iszlám című könyvet megvásárolhatjátok a Panem Kiadó honlapján. (A könyv címére kattintva megtaláljátok.)

Fenti könyvön kívül a cikk forrása a https://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/ibn_battuta.html oldal.

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!