Útitárs

A világ egyik legtitkosabb süti receptje: Pastel de Belém

Egy dologgal maradtam még adós nektek a portugál beszámoló kapcsán, az pedig nem más, mint a sokszor emlegetett isteni finom portugál pudingos kosárka, a Pastel de Belém receptje. És azt máris tisztáznom kell, hogy ezzel sajnos nem szolgálhatok, mert egy rendkívül titkos, féltve őrzött receptről van szó.

 

Az eredeti Pastel de Belém

Sőt, az eredeti recept annyira különleges, hogy nem is nevezhetik így, csak a Pasteis de Belém nevű manufaktúrában készült süteményt, a más helyeken árusítottakat így pastel de nata-nak hívják.

A Pastel de Belém receptje annyira titkos, hogy az már szinte hihetetlen. Egy korábbi interjúban Krisztina (Magyar Idegenvezető és Utaskísérő Portugália) mesélt arról, hogy a szakácsoknak titoktartási szerződést kell aláírniuk, sőt, az a hír járja, hogy a titkot ismerő cukrászok nem utazhatnak egy autóban, nem ülhetnek egy asztalnál, hogy ha valami történne az egyikőjükkel, maradjon, aki ismeri az eredeti receptet. Hogy ebből mennyi a valóság, az maga is titok, viszont marketingnek tökéletes, mert minden nap sorok kígyóznak azért, hogy megkóstolhassák a világ egyik legtitkosabb receptje szerint készült sütit.

A Magyar Idegenvezető és Utaskísérő Portugália videójában egy kis bepillantást nyerhetünk az egyik műhelybe, ahol látványkonyhán is készítik a pastel de nata-t.

töltik a pastel de natat

töltik a pastel de natat

Közzétette: Magyar Idegenvezető és utaskísérő – Portugália – 2017. április 3.

Már többször próbálkoztam vele én is itthon, többféle recepttel is kísérleteztem, aztán visszatértem az első változathoz, amit Chili & Vanilia oldalán találtam, de később még Konyhalál blogján is szembejött velem.

A recept és az elkészítés nagyon egyszerű, sőt, én még egyszerűsítettem rajta.

Hozzávalók:

  • 30 dkg leveles tészta (még réteslappal ki fogom próbálni, mert a tésztája lehetne még vékonyabb)
  • 4 dl tej
  • 4 tojás sárgája szobahőmérsékleten
  • 12 dkg cukor
  • 3 dkg liszt
  • diónyi vaj, és még külön a formák kikenéséhez
  • csipet só

Elkészítés:

Ennyi hozzávalóból egy 12 adagos muffin formára való lesz. Elsőként a sütő előmelegítésével kezdjük, mert a lehető legforróbbnak kell lennie, ez az egyik titok. (Nekem 250 ºC a maximum, légkeverésen)

Az alapul vett receptben kicsit időigényesebb a tészta kidolgozása, ha érdekel, olvassátok el a fenti linkeken, mivel én villámsütinek szántam a hétvégi kerti partira, így jelentősen leegyszerűsítettem. A tésztát kinyújtottam, 12 egyenlő négyzetre vágtam, majd visszatettem a hűtőbe.

A tejből 3 és fél decit a diónyi vajjal és cukorral felforraltam, közben a tojások sárgáját villával elkevertem, és külön tálban a maradék tejjel csomómentesre dolgoztam a lisztet. Mikor a tej felforrt, levettem a tűzről, egy merőkanállal a lisztes keverékhez adtam egy kicsit. Elkevertem, majd a tojásokat is hozzáadtam. Az egészet a forró tejhez adtam, simára kevertem, majd a lehűtött tésztákat a kivajazott muffin formákba egyengettem, hogy kosárka formájuk legyen. Ezekbe adagoljuk a híg krémet. Nem baj, ha nem ér fel teljesen a tetejéig, mert ha kellően forró a sütő, akkor ki fog emelkedni, és ha sok van benne, ki is folyik, és odaég. Sütő függő, de kb. 10-12 perc alatt a tűzforró sütőben készre sül, a tetejének pedig egészen barnára kell pirulni. Ha a fenti idő alatt ez nem történt meg, akkor valószínűleg nem volt megfelelő a hőfok, de egy kis grillfokozattal segíthetünk rajta.

A saját készítésű pastel de nata

A folyamatot nem volt időm megörökíteni, de egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény pedig egy nagyon ízletes és villámgyors süti (kb. 30 perc előkészületekkel és sütéssel együtt). A tetejét még fahéjjal megszórhatjuk.

 

Ha kíváncsi vagy más országokat megidéző különleges receptekre, IDE kattintva találsz még néhányat.

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. A legközelebbi sütésnél ígérem, pótolom! 🙂 Egyébként belül a krém pudingszerű.

  2. Mária Menczigár says:

    Na ez az a süti amit soha nem fogok megsütni.

  3. Simon Ilona Limmike says:

    Eltörhettél volna egyet, hogy láthassuk, milyen a konzisztenciája.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!