Útitárs

Hol nyaralhatunk biztonságban?

Azt hiszem, ez a kérdés az utóbbi idők történései után igencsak jogos. Senki ne gondolja, hogy most meg fogom mondani a tutit, mert azt nem lehet. A nyaralás tervezgetésénél azonban én is alaposabban utána néztem, hogy melyek azok az országok, kedvelt nyaralóhelyek, amik 2017-ben biztonságosnak mondhatók, és mik azok, amiket érdemesebb elkerülni.

 

Zsúfolt bazár Tunéziában

Hol fenyeget veszély?

 

Mindjárt egy jó hír, Magyarország nem szerepel a Konzuli Szolgálat utazásra nem javasolt térségeket felsorakoztató listáján, így, aki belföldi nyaralást tervez, bátran nézelődhet. IDE kattintva ti is tanulmányozhatjátok az előbb említett listát.

Szerepelnek rajta viszont olyan térségek, amik régebben közkedvelt úti célok voltak. Ma már nem árt vigyázni, van, ahol csak egy kisebb terület, de van, ahol az egész ország kockázatosnak minősül. Ilyen például Egyiptom, a Fülöp-szigetek egyes részei, Haiti, Törökország, Madagaszkár bizonyos területei, Tunézia, ahol korábban mi is jártunk, de nagy meglepetésemre Laosz is, ahol szintén jártunk néhány éve, és semmi veszélyeset nem tapasztaltunk (leszámítva, hogy a higiénia nem mindenhol ismert fogalom).

 

Az ázsiai országokban gyakran az utcán, nem 100%-os higiéniai feltételek mellett készül a finomság

Ha valaki figyelmesen végigolvassa a listát, rá kell döbbennünk, nem is feltétlenül a terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt, sok ezek közül polgárháborús övezet, sok helyen fennáll a járványveszély, vagy egész egyszerűen a helyiek, ha kiszúrják, hogy turista vagy, megkeserítik az életet. (Sajnos nem emlékszem pontosan, hogy kinek a beszámolója volt, de egy lány például megírta, milyen tapasztalatai voltak Brazíliában – Ha valaki esetleg megtalálja a cikket, megköszönném, ha elküldené.)

Persze legnagyobb visszhangja a terrorcselekményeknek van, annak van hírértéke, sokszor pedig az iszlám vallást és kultúrát is teljese összemossák az iszlamizmus politikai kategóriájával. Nemrég a Panem Kiadó jóvoltából olvashattam erről egy érdekes könyvet, ha érdekel, ITT megtaláljátok.

És bizony az iszlám vallású területek nem feltétlenül kockázatosak, például Malajzia nagyon kedvelt és a fent említett listán nem szereplő úti cél annak ellenére, hogy ott is sokan gyakorolják ezt a hitet. Az iszlám építészet remekművét a Taj Mahal-t pedig évente több ezren keresik fel.

 

Sztárok, akik nem félnek

 

Minden figyelmeztetés ellenére vannak hírességek, akik nem félnek, és bátran utaznak olyan területekre is, ahol a biztonság nem éppen százszázalékos.

Felsorolni is nehéz lenne, talán a legnagyobb név Angelina Jolie, Cate Blanchett, Victoria és David Beckham és még sokan mások, akik az ENSZ-nagyköveteiként számos járványfenyegetett, vagy polgárháborús helyen is megfordulnak.

Nemrég pedig hazai sztárpárosunk, Debreczeni Zita és Gianni sem törődött vele, hogy nem ajánlott úti cél, fogták magukat, és Tunéziéba utaztak, hogy kipihenjék az esküvő fáradalmait.

Tunézia ismét kezdni visszanyerni helyét a nyaralási célpontok palettáján

 

De mégis, hová utazzunk?

 

Már csak a fő kérdés maradt nyitott, hová utazzunk idén, ahol tényleg biztonságban, nyugodtan nyaralhatunk?

Ahogy az elején említettem, a Konzuli Szolgálat szerint Magyarország minden szempontból biztonságosnak mondható.

Ha külföldre vágyunk, akkor legjobb döntés, ha valamelyik európai szigetet választjuk.

Amit én ajánlok: Tenereife, Madeira, Mallorca, Málta és a görög szigetek (Zakynthos-ról, Kefalóniáról és Sartiról itt is olvashattok beszámolót).

dsc_3883P9303403kep-359Valletta, Also Barakka (2)Sithonia (1)1bohaliP1010826
< >
Málta, Valletta, Alsó Barrakka Kert

 

Bővebb információ a kockázatosnak minősített területekről: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

Ha érdekel az iszlám kultúra és vallás, itt találsz hozzá olvasnivalót: https://panem.hu/tarsadalomtudomany/tarsadalomtudomany/az-iszlam

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!