Útitárs

S. O. S. nyári szünet

Ismerőseim már hetek óta kétségbeesve emlegetik, hogy vészesen közeleg a nyári szünet. És igen, a vakáció tényleg utolért minket. Én mondjuk szeretem, mert munkába menet nem kell hosszasan várakozni, mire egy jó fej sofőr átenged a túloldalra, a pékségben nem kell negyed órát várni, hogy sorra kerüljek, és még sorolhatnám. Tény azonban, hogy aki dolgozik, és gyereke is van, annak komoly fejtörést okozhat a nyári szünet megoldása, hiszen kevés az olyan munkahely, ami ilyen sok szabadsággal jutalmazza dolgozóit.

 

Persze ott vannak a táborok, a nyári gyerekfelügyelet pedig szinte kivitelezhetetlen anélkül, hogy be ne fizessünk egy-egy ilyenre, majd elmegy a család nyaralni is… De mi legyen a maradék időben?

A szerencsésebbek megoldják nagyszülőkkel, régen rám és a húgomra is sokat vigyáztak, ami egyrészt jó volt, mert ott mindent lehetett, másrészt viszont néha unatkoztunk, és nem tudtunk mit kezdeni magunkkal.

 

Most adok néhány tippet, mivel tölthetjük ki a nyári üresjáratokat:

 

1. Kirándulások

Persze lehet, azt mondjátok, hogy nincs új a nap alatt, szinte minden ajánlómban szerepel, de úgy gondolom, ezt sose lehet megunni, és biztos mindenkinek a környezetében van egy olyan hely, ahol el lehet tölteni egy napot. Tippeket ITT találtok.

Visegrádi kiruccanás

 

2. Városiak vidékre, vidékiek városba!

Nem feltétlenül nagyszülőhöz, bármelyik közelebbi családtaghoz (unokatesók, nagynénik, nagybácsik) is elküldhetjük egy hétre a gyerekeket, sőt, lehet ezt ügyesen szervezni, ha mi vagyunk itthon szabin hozzánk jönnek, majd csere. Nekem például vidéki lévén emlékezetes nyaralás volt, mikor egy hetet panelban nyaralhattam a nagynénéméknél. És ez nem vicc! Boltba jártunk, játszótereztünk, fagyiztunk, közösen főztünk, társasoztunk, este sétáltunk a városban, és sosem unatkoztunk.

A vidéki élet igazi élmény!

 

3. Mezítlábas parkok

Már a tavaszi ajánlómban is szerepelt, de akkor az időjárás nem kedvezett hozzá, hogy élesben is ki lehessen próbálni. Most itt a lehetőség!

A tabajdi után egyre több helyen alakítottak ki ilyeneket, így érdemes szétnézni interneten, hogy a közelünkben van-e.

Most mutatok párat:

Ezek csak a legnagyobbak, de interneten böngészve biztosan találunk még jó párat.

 

 

4. Kertészkedés

Bizony ez is lehet szórakoztató, nem nem arra gondolok, hogy kapáltassuk fel a gyerekekkel az egész kertet, de például kijelölhetünk egy kis részt, ahol kedvére gazdálkodhat, nevelhet például egy saját paradicsomot, vagy bármit. Mindeközben pedig még hasznos ismereteket is szerezhetnek. Az egyik kedvenc szokott lenni a „kapaszkodó” növények nevelgetése, vagy a csíráztatás. Hasznos tudnivalókat a Barangolás a természet világában című könyvben is találhattok sok más érdekes kísérlet mellett. IDE kattintva megnézhetitek.

 

5. Befőzés – közösen gyorsabb

Ha esetleg lekvárfőzésre adnánk a fejünket, jól jön néhány szorgos kéz. De akár mindenféle házimunkába bevonhatjuk az aprónépet, a gyerekek pedig még élvezik is. 🙂 Néhány receptet nálam is olvashattok, ha IDE kattintotok.

 

6. Kreatívkodás

Ez nem feltétlenül egyenlő a lányos gyöngyfűzéssel, bár én imádtam, sőt, még ma is imádom, de gyöngyből lehet ám fiús dolgokat is készíteni. Nézzetek szét a Mesés Gyöngyök oldalán, ahol rengeteg ötletet találhattok.

De például egy egyszerű kőből is alkothatunk, megfestve bármi lehet belőle, csak a képzelet szab határt.

Saját gyöngyszövések

 

7. Tartsunk technika mentes napot

Sokszor elhangzik a mondat, hogy „Bezzeg a mi időnkben, mikor nem volt még internet, okostelefonok és számítógépes játékok…” Mutassuk meg, milyen ez! Játsszunk közösen a szabadban, társasozzunk, és írjunk képeslapot a nagyszülőknek, vagy levelet a barátoknak, majd közösen adjuk postára, és máris jön az izgalmas várakozás, hogy vajon mikor kapunk választ.

Régi képeslapok (Forrás: www.fortepan.hu)

 

8. Biciklizzünk

Nincs is jobb egy biciklitúránál, de a megfelelő felszerelésről ne feledkezzünk meg! Alapvető a jól működő kormány és fék. Ami még fontos, hogy elöl legyen egy fehér (kadmiumsárga), hátul pedig egy piros villogó, vagy folyamatos fényt biztosító lámpa, ami legalább 150 méterről jól látszódik. Prizmák a megfelelő helyeken: elöl fehér, hátul piros és két küllőprizma, plusz a csengő. Lakott területen kívül kötelező a fényvisszaverő ruházat, és bár nem kötelező, de főleg gyerekeknél ajánlott a sisak is. Egyik biciklis kiruccanásunk beszámolóját ITT találjátok.

Hétvégi tekerés

 

9. Családi szabadulás

Egyre népszerűbbek a szabadulószobák, már sok nagyvárosban megtalálhatók, és egyre több az olyan, ami kifejezetten családoknak, vagy gyerekeknek lett kitalálva. Az én ajánlatom IDE kattintva találjátok.

 

10. Barangolás a természet világában

A végére egy könyvajánlót hagytam, amit a Panem Kiadó jóvoltából mutathatok be nektek és akár egész nyárra is szolgáltathat izgalmas elfoglaltságot. Egy nagyon hasznos kiadványról van szó, ami nem csak egy napi programot nyújt, hiszen annyi érdekes kísérlet található benne, ami hosszú időre leköti a gyerekeket (és azt gondolom, még a felnőtteket is). Az alábbi galériában ezekből láthattok néhányat, de a legjobbakat nem lövöm le, az legyen meglepetés! 🙂

P1060346P1060347P1060348P1060349
< >
Érdekes kísérletek, szuper ötletek

Ha meg szeretnétek vásárolni a könyvet, IDE kattintva elérhetitek, ráadásul most 20% kevdvezmény is jár!

 

Ha van még olyan ötletetek, ami tartalmasabbá teheti a nyári szünetet, bátran osszátok meg velünk Facebookon!

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!