Útitárs

Elképesztő homokszobrok egy portugál kisvárosban

Korábban már írtam egy ajánlót a FIESA Nemzetközi Homokszobor Fesztiválról, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Most mesélek kicsit bővebben is, mert kevesen tudnak róla, pedig ha valaki Portugália déli partjai felé veszi az irányt, mindenképpen érdemes ellátogatni ide is.

 

Fiesa

Már 15. éve, hogy Pêra otthont ad ennek a nagyszabású eseménynek, ahol 15000 négyzetméternyi területen körülbelül 40000 tonna homokból készülnek az elképesztő műalkotások. Általában valamilyen tematika köré szerveződik, de vannak átfedések is, így a legsikeresebb szobrok akár több éven keresztül is feltűnhetnek. A több száz kézzel faragott művet a világ minden tájáról érkezett szobrászok valósítják meg.

A várost GPS segítségével viszonylag könnyen megtaláltuk, ott viszont kicsit kétségbeestünk, mert a part felé vettük az irányt, azt gondolva, csakis ott lehetnek homokszobrok. Tévedtünk, ugyanis pont az ellenkező irányban, Pêra másik végében kaptak helyet egy nagy körbekerített területen. Megközelíteni ez M524-es útról lehet.

A 9 Eurós (idén már majdnem 10) belépőt kissé sokalltuk néhány homokszoborért, azonban mikor megláttuk az első szobrokat, megváltozott a véleményünk.

DSC_2718PA094575PA094571PA094561PA094550PA094546PA09453742 Fiesa (6)DSC_272842 Fiesa (5)42 Fiesa (4)42 Fiesa (3)42 Fiesa (16)42 Fiesa (15)42 Fiesa (12)42 Fiesa (1)PA094581
< >
Fiesa - varázslat homokból

Mivel az előző napokban eső és szél is volt, így hihetetlennek tűnt, hogy ezek a gyönyörű szobrok ennyire épen maradtak, úgy gondoltam, biztosa van bennük valami spéci kötőanyag, már csak azért is, mert a kiállítás több hónapon keresztül megtekinthető.

Így készülnek

Pedig tényleg nincs, a tájékoztatók szerint csak víz, és nagyon jó minőségű folyami homok alkotja őket, aminek megfelelő elegyéből kiszáradva tartós, jól faragható felületet kapnak, tehát 100%-ig környezetbarát alkotásokról van szó. A nagyobb, magasabb projektekhez formába öntik a masszát, a kisebbeket kézzel készítik. Néhány fotón ezt be is mutatják. A kisebb sérülések elkerülhetetlenek, ezeket folyamatosan javíthatják.

Csinosítgatás

Ha arra jártok, ti se hagyjátok ki, tényleg megéri.

Bővebb információ a fesztiválról: http://www.fiesa.org/en/prix

A szobrok készítését bemutató képek forrása: www.fiesa.org, a többi saját fotó.

Ezzel portugál utunk a végéhez ért, ha szeretnétek felidézni a korábbi beszámolókat, IDE kattintva megnézhetitek őket.

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!