Útitárs

Akácvirág szörp, a palackba zárt tavasz

Egy szép napsütéses tavaszi vasárnap délutánon biciklire pattantunk, méghozzá fontos küldetéssel! A közeli akácos felé vettük az irányt, hogy begyűjtsünk egy jó adag illatozó akácvirágot, amiből itthon isteni finom szörp készült. Így egy kalap alatt megvolt a kirándulás, és a szörpnek köszönhetően sikerült palackba zárni a tavasz egy apró darabkáját.

 

Hétvégi program

Gyerekkorunkban állt egy akácfa az udvarunkon, aminek előszeretettel kóstolgattuk a virágait, mert belsejében méz szerű édes nektár volt. Az akácméznek is nagy rajongója vagyok, így mikor először hallottam róla, hogy a virágából szörp is készülhet, elhatároztam, meg kell kóstolnunk. Az első üveget a NekedTeremtől rendeltem, megkóstoltuk, megszerettük, és nem volt kérdés, hogy itthon is el fogjuk készíteni.

A recept nem bonyolult, a végeredmény pedig nagyon finom, így ajánlom mindenkinek, akinek a hétvégi kirándulása egy szép akácerdő felé vezet.

Fontos ugyanis, hogy a virágokat ott szedjük, ahol nincs nagy forgalom, és nem szennyeződnek be az út porával, de arra is figyeljünk, ne legyenek rajta bogarak, levéltetvek.

Gyönyörű, egészséges fürtök

 

Hozzávalók körülbelül három és fél liter szörphöz, amit aztán ízlés szerint hígíthatunk:

  • Legalább 50 fürt akácvirág szár és levél nélkül (mi körülbelül 3/4 reklámszatyorral szedtünk, ami 100 fürt körül is lehetett)
  • 3 kg kristálycukor
  • 3 liter víz
  • 2 citrom
  • 6 dkg citromsav/aszkorbinsav
  • 1 kávéskanál nátrium benzoát
  • Ha savanyúbban szeretjük, tehetünk még hozzá 100%-os citromlevet.

 

Elkészítés:

A vizet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük, amíg elolvad és szirup lesz belőle. Ekkor zárjuk el, adjuk hozzá a citromsavat és a nátrium benzoátot, hogy ezek is feloldódjanak.

Amíg hűl, addig válogassuk át a fürtökről leszedett virágokat, hogy ne kerüljön bele levél, vagy zöld szár darab.

A kiválogatott virágok

Tegyük egy nagy tálba, és a megmosott citromokat is karikázzuk rá, majd öntsük le a langyos lével. Ha nem találjuk elég savanyúnak, még 100%-os citromlével ízesíthetjük.

Egy estén át áztassuk a szirupban

Egy estén át lefedve hagyjuk ázni, másnap pedig átszűrve töltsük tiszta palackokba, és zárjuk le alaposan.

Másnapra kiázik az aroma, csak üvegekbe kell tölteni

Dunsztolni nem kell, csak naptól védve, hűvösebb helyen (pl. kamrában) tároljuk.

 

Így akár télire is eláll, feltéve, ha marad belőle addigra. 🙂

Vízzel hígítva, citromkarikával üdítő szörp, de bolondíthatjuk még menta levelekkel is!

 

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!