Útitárs

A portugál Róma, alias Braga, a templomok városa

Létezik Portugáliában egy város, ami majdnem olyan jelentős egyházi központ a portugálok számára, mint az olaszoknak a Vatikán. Bragaról van szó, amit a templomok városának is neveznek. Nem véletlenül, hiszen szinte minden utcában kisebb-nagyobb templomokba, kápolnákba botlunk. Előkelő rangját a 12. században kapta, mikor az ország érseke székhelyéül választotta, azóta pedig Portugália vallási fővárosaként tekintenek rá.

 

Santa Cruz templom

 

Mint sok más város, ő is kapott egy skatulyát: a mondás szerint az emberek Lisszabonban szórakoznak, Portoban dolgoznak, Coimbraban tanulnak, Bragaban pedig imádkoznak. Persze ez nagyon egysíkú nézőpont, a valóságban egy nyüzsgő, fiatalokkal teli városról van szó, ahol bár fontosnak tartják a konzervatív értékrendet, de teret kap a szórakozás is. Ottjártunkkor is éppen valamilyen fesztivál zajlott, volt kirakodóvásár a főtéren, a Praca da Republica-n, és láttunk egy-két kosztümös járókelőt is.

A történelmi város egy modernebb része

A Portotol 53 kilométerre lévő város számos látványosságot tartogat, nekünk azonban nem volt sok időnk, hogy felfedezzük ezeket, hiszen estére már Portugália északi hegységében, a Parque Nacional da Peneda-Gerés-ben kellett lennünk, ami innen még nem kis táv volt.

Dióhéjban, amit mindenképpen érdemes megnézni:

 

Elsőként a város katedrálisa, vagyis a Sé.

Ennek közelében áll egy csodás kert zsúfolásig mindenféle színpompás virággal, a Jardim de Santa Barbara. Mellette pedig az Antigo Paco Episcopal, ami hajdanán az érseki palota szerepét töltötte be, ma pedig könyvtárként működik.

A Jardim de Santa Barbara hátterében az érseki palota

Persze a városban sétálgatva számos kisebb templomot, múzeumot találhatunk még, a mi időnkbe annyi fért még bele, hogy kívülről megnézzük a városháza (Palacio Raio) kék csempékkel díszített homlokzatát.

Santa Cruz templom

Palacio Raio (Casa do Mexicano)

Bragat ezzel még nem hagytuk el végleg, ugyanis a tőle körülbelül 7 kilométerre található Portugália leglátványosabb zarándokhelye, a Bom Jesus do Monte, de neki majd egy külön bejegyzést fogok szentelni. Részletes bemutató ITT!

 

Bom Jesus do Monte – hamarosan részletesebben mesélek róla! 🙂

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Örülök, hogy tetszik! Hamarosan jön a folytatása a meseszép Bom Jesus do Montéval. 🙂

  2. cvitamin says:

    Hasznos információ, gyönyörű fotókkal. Köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!