Útitárs

„Titkok könyvtára” a Coimbrai Egyetemen

Talán hihetetlen, de létezik Portugáliában egy egyetem, amit akkortájt alapítottak, mikor a világban sok helyen még fogalomként sem létezett ez a szó. Ez a Coimbrai Egyetem, Portugália legrégebbi egyeteme, ami szerepel a világ 10 legrégebbi felsőoktatási intézménye között. Ami miatt pedig különösen érdekes helyről van szó, az titokzatos könyvtára.

 

Coimbra híres egyeteme

Fő úti célunk Batalha után Porto volt, de terveink között szerepelt, hogy a híres egyetemvárosban (és egy útba eső parkban) még mindenképpen megállunk.

Coimbra sok érdekességet tartogat, van egy botanikus kertje, turisták kedvelt célpontja a Kicsinyek Portugáliája, a Szent Klára-kolostor, valamint Ines de Castro és I. Péter korábban elmesélt tragikus-romantikus történetének szálai is erre szövődtek, ugyanis rövid közös életük legszebb pillanatait a városban élték meg. Ennek állít emléket a Könnyek Kertje, vagyis a Quinta das Lágrimas, ami a titkos találkahelyük volt.

Hosszú út állt még előttünk, ezért a mi időnkbe annyi fért bele, hogy az egyetem felé sétálva betértünk a két Sé-be, azaz Coimbra régi és új katedrálisába.

A régi katedrális:

DSC_2268DSC_2246DSC_2250
< >
A régi katedrális felülnézetből, az egyetemről

Az új katedrális:

DSC_2269DSC_2244
< >
Az új katedrális felülről

Ezt követően céltudatosan az egyetem felé vettük az irányt, csak a magas óratornyát kellett figyelnünk, hogy ne tévesszük el. Portugália első felsőoktatási intézményét 1290-ben alapították, de ezt azóta már átépítették, így a jelenleg megtekinthető épület valójában a 16. században épült. Még ma is tartanak itt órákat, de a legtöbbet már modernebb, ám kevésbé impozáns helyszíneken hallgathatják a diákok.

Már út közben is feltűnt, hogy a városban úgy járnak-kelnek a diákok, mintha egy Harry Potter filmből léptek volna ki, hatalmas palást lebeg a vállukon. Aztán még más városokban is szemtanúi voltunk hasonlónak, de Coimbrában ennek nagy hagyománya van, az egyetemisták hatalmas palástot viselnek. A turisták pedig jó pénzért fotózkodhatnak benne az egyetem lépcsőjén.

Egyetemi palástban fotózkodó turisták

Az épület nagy része a belépő megváltása után szabadon látogatható, ám a legszebb és legtitokzatosabb rész, a könyvtár csak kísérővel, és kis létszámú csoportokkal, így mi is körülbelül egy órát vártunk, hogy bejuthassunk. Ezt viszont nagyon szervezetten, mert már a jegy megváltásakor kapunk egy időpontot, így addig bátran lehet nézelődni, elég csak a megadott időpont előtt néhány perccel odamenni a könyvtár bejáratához.

Az egyetem termei:

DSC_2259DSC_2266DSC_2262
< >

Fotózni bent nem lehetett, mert a több száz éves könyveket fokozottan védik. El sem tudom képzelni, milyen különleges darabok lehetnek ezek, hiszen már nagyon sok antik könyvet őrző könyvtárban jártam, de ilyen fokú védelemmel még sosem találkoztam. Azonban nem csak ma van ez így, hanem a kezdetektől, ugyanis az értékes darabok évszázadok óta valódi tölgyfa polcokon sorakoznak, mert a kártevők ezt kevésbé szeretik, olvasni pedig még az elektromos áram előtti időkben is szigorúan tilos volt gyertyafénynél, nehogy tűz keletkezzen. A diákok csak addig használhatták a könyvtárat, amíg a természetes fény mellett láttak olvasni.

A titkos könyvtár bejárata (ami mögötte van, azt mezei turistáknak nem szabad fotózni)

A hatalmas tíkfa kapu

Ma a könyvek legnagyobb ellensége a pára, ezért van, hogy ennyire szigorúak a látogatási szabályok, hiszen még az emberi test által párologtatott nedvesség is ártalmas lehet rájuk nagy mennyiségben. Hogy minél inkább állandó hőmérsékletet biztosítsanak, a bejárati ajtó sem akármilyen fából készült, a tíkfa erre a legalkalmasabb. Másik veszélyforrást a rovarok jelentik, állítólag semmiféle vegyszert nem használnak, a természetes védelem érdekében esténként az itt élő denevérek lakomáznak a kártevőkből.

Igazi “titkok könyvtára” ez a hely, mi pedig bennfentes könyvtáros módjára legszívesebben belelapoznánk egy-egy könyvbe. Persze úgy védik őket, hogy ez teljességgel lehetetlen. Kárpótlásul a könyvtár-látogatás végén az alagsori részben néhány darabot vitrinekben közelebbről is lehet tanulmányozni.

Az óratorony

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!