Útitárs

Alcobaca kolostorának morbid romantikus történetete

Ha valaki Portugáliában jár, néhány kolostort mindenképpen érdemes meglátogatnia, köztük Portugália egyházi központjának, Alcobacának híres kolostoregyüttesét, ami a világörökséget is gazdagítja. Ami miatt pedig különösen érdekes, az egy hozzá fűződő kissé morbid szerelmi történet.

 

Mosteiro de Santa Maria de Alcobaca

Az én útitársam nagy templom rajongó, így Alcobaca és Batalha mindenképpen szerepelt a listánkon, Fátimához pedig én ragaszkodtam. Óbidos után folytattuk hát utunkat, a nap hátralévő programja már a vallási vonulatot erősítette, aminek első állomása Alcobaca volt.

Nem sokat tudtunk róla korábban, de szuper útikönyvünk, az Útitárs sorozat Portugáliáról szóló kiadványa szerencsére részletesen mesél történetéről.

 

Portugália legnagyobb templomát, a Mosteiro de Santa Maria de Alcobaca-t I. Alfonz király alapította 1153-ban. A kolostor egyik termében azulejo csempék mesélik el a pontos történetet. Ciszterciek éltek benne, akik 1833-ban hagyták el az épületegyüttest, azóta pedig a környék egyik legfőbb turistalátványossága.

Maga az épület pompás, lenyűgözőek a hatalmas terek és a meseszép kerengő.

DSC_2168DSC_2160DSC_2171
< >

Ami miatt pedig még különlegesebb, az I. Péter és Ines de Castro nyughelye, ugyanis az ő tragikus szerelmi történetüknek állít örök emléket az itt elhelyezett sírjuk. IV. Alfonz király arra kötelezte fiát, hogy elvegye kasztíliai Costanzát, bár ő Ines-nek adta a szívét, aki a menyasszony küldöttségével érkezett az országba.  Miután Constanza meghalt, ismét feléledt a remény, hogy Péter és Ines boldog lehessen együtt, így közösen Coimbra mellé kölöztek, és a király akarata ellenére itt éltek együtt, négy gyermekük is született.

A szerelmük azonban nem tetszett a portugál arisztokráciának, úgy gondolták, veszélybe sodorhatja a birodalmat, ezért nyomásukra IV. Alfonz, hogy véget vessen a pár szerelmének, felségárulással vádolta meg a nőt és halálos ítéletet hozott. Végül három nemes hajtotta végre a gyilkosságot. Ezután Péter fellázadt az apja ellen, ami polgárháborúhoz vezetett, majd később látszólagos békét kötöttek. IV. Alfonz 1357-ben meghalt, és Péter lett a király.

DSC_2165DSC_2164DSC_2176DSC_2177
< >

A romantikus sztori itt fordult át vérfagyasztó krimivé, ugyanis Péter apja halála után bosszút állt a két gyilkoson (a harmadik még időben elmenekült), szívüket kitépette, majd exhumáltatta és megkoronázta szerelmét. Ezzel azonban még korántsem volt vége megdöbbentő cselekedeteinek, ugyanis udvarát arra kötelezte, hajoljanak meg, és csókolják meg kedvese oszladozó kezét.

I. Péter sírja

Ines de Castro nyughelye

Ha elvonatkoztatunk ettől a morbid romantikától, haláluk utáni történetük már emészthetőbb, sírjuk egymással szemben fekszik az Alcobaca-i kolostorban, hogy feltámadásukkor egymást lássák meg először.

A kolostor azulejo csempéiről IDE kattintva találsz videót.

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!