Útitárs

A legfinomabb medvehagymás pogácsa, amit valaha ettem

Bevallom, az erdők-mezők kincsei kvíz nem csupán azért készült, hogy jól szórakozzon, aki rákattint, megírása mögött némi hátsó szándék is lapult, mégpedig az, hogy felhívjam a figyelmet annak veszélyeire, hogy ha nem ismerjük ezeket a növényeket, bánjunk óvatosan velük.

Főleg a medvehagymával, aminek most szezonja van, és sokan fel is kerekednek, hogy ők maguk szedjék. (Persze elég ám a piacig kisétálni érte, most biztos ott is találunk.)

Friss szerzemény az újpesti piacról

Legyetek körültekintőek, és ha megvan egy szép nagy adag, akkor most ajánlok nektek hozzá egy tuti pogácsa receptet is, ami miatt minden évben várom a medvehagymaszezont! 🙂

A recept nem bonyolult, úgy is mondhatnám, ha nekem sikerül, akkor bárkinek, mert pogácsák terén nagyon amatőr vagyok. És ez nem túlzás! Viszont időigényes, és ebben rejlik a titka, úgyhogy ha nincs időtök kivárni a szükséges pihentetési időket, ne fogjatok hozzá, mert csalódás lesz az eredmény.

Életem eddigi legfinomabb medvehagymás pogácsa receptjét (és más sok más finomságot) a Limara Pékség oldalán találtam. Aztán kis átalakítással megalkottam a saját variációmat kezdve azzal, hogy megfeleztem az adagot. 🙂

Aztán most hétvégén megdupláztam, mert minden napra jutott valami program, ahová szerettem volna vinni belőle, így szombatra egy esőben bográcsozós, nagyon hangulatos kerti parti, vasárnapra egy családi szülinap, estére pedig még egy baráti összejövetel. Ja és persze hétfőn a kollégáknak is kell vinni belőle.

A sok duma után jöjjön hát a recept:

Hozzávalók:

  • fél kg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg margarin
  • 1 nagy tojás
  • 200 g tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 30 g élesztő
  • 1 nagy csokor medvehagyma (amit a piacon szereztem be, de nagyobb áruházakban is rá lehet bukkanni)
  • 6 dkg vaj

(Ez kb. másfél tepsi pogácsa lesz. Én most mindenből dupla mennyiséggel sütöttem)

Az elkészítés „hivatalosan” úgy indul, hogy az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, majd a tojást, tejfölt, élesztőt, és jól összegyúrjuk. Akinek van kenyérsütőgépe, az szerencsésebb. Én közéjük tartozom, mert mindent beledobálok, és a dagasztós funkcióval összegyúratom. (Dupla adagnál már nem birkózik meg vele olyan könnyen)

Elég lágy tésztát kapunk, amit minimum 30 percig a hűtőben pihentetünk. (Nekem most 2 adagban pihent: egyik egy, a másik 2 éjszakát. Így még könnyebb volt dolgozni a tésztával.)

Addig felaprítjuk a medvehagymát, a vajat pedig megolvasztjuk.

A pihentetett tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük vajjal, majd a medvehagyma kb. harmadával megszórjuk. Utána jön a hajtogatás. Nem tudom, ennek van-e valami kötelező technikája. Én feléig behajtottam a felső, majd az alsó részét, megint megkentem vajjal, megszórtam a maradék medvehagyma harmadával, majd jobbról-balról is behajtottam a közepéig, megkentem, megszórtam a maradék felével és félbe hajtottam.

A vajjal megkent, medvehagymával megszórt tészta

Pihenés

Megint fél óra pihenő, majd picit nyújtottam a tésztán, megkentem a maradék vajjal, megszórtam a medvehagymával, és félbe hajtottam.

Még fél óra pihenő a tepsiben

Újabb fél óra pihenés, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és vagy simán felkockázzuk, vagy lehet szaggatni is. Sütőpapírral bélelt tepsiben megint pihen fél órát, ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra (jó, ha van légkeverés is). A pogikat megkenjük tojással, és kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Sütésre készen

A végeredmény

Ha nincs szezonja a medvehagymának, vajon pirított lila hagymával is helyettesíthető.

Ajánló: a medvehagyma és más növények jótékony hatásainak megismeréséhez ITT találtok szakirodalmat.

Várom a beszámolókat, kinek hogy sikerült! 🙂

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!