Útitárs

Hóvirágünnep türelmeseknek

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy az Alcsúti Arborétum által meghirdetett Hóvirágünnep első hétvégéje a türelmesek és kitartóak ünnepe is volt egyben. Valószínűleg a szervezők sem hitték, hogy a marketingjük ennyire célt ér, és ilyen sokan látogatnak ki már az első napokban.

Mi már csak utólag vagyunk okosak, de ha elfogadtok egy jó tanácsot, inkább a jövő hétvégén, vagy azután látogassatok ki, esetleg hétköznap, ha tehetitek, hátha addigra már lecseng az első hullám. Ha mégis felkerekedtek még vasárnap, akkor a következőkre számítsatok:

 • Az arborétum ajánlja, hogy  Puskás Akadémiától válasszuk a kisvasutat, mert ott könnyen le lehet parkolni. Nos a Facebook oldalukon olvasható kommentek szerint annyira mégsem jó döntés, mert van, hogy másfél órát is kell rá várni.
 • Ha autóval érkeztek, ahogy mi is, akkor számíthattok egy jó kis közlekedési káoszra, mi dél körül értünk oda, és körülbelül 40 percet köröztünk, mire megnyitottak egy, az arborétummal szemközti lezárt területet, ahol le lehetett állni. Forgalomirányítók csak délután jelentek meg az arborétumhoz vezető kereszteződésnél.
 • Ha túl vagyunk az első sokkon, már jön is a második, ugyanis hosszú sor kígyózik a bejáratig, körülbelül 30 percet várakoztunk, mire bejutottunk úgy, hogy nyitva volt a 2 főpénztár, és még egy kis asztallal is kitelepült egy ember nyugtát osztogatni. Ha szép képes belépőt szeretnétek, azt a főpénztárakban adnak, az asztaloknál csak nyugta járt, legalábbis mi úgy láttuk. (Délután már volt ott még egy jegyárus, így négyen küzdöttek a tömeggel.)

A bejárathoz vezető út

 • Ezek után már nem meglepő, hogy a WC-knél tömött sor, ugyanígy a büfénél is, ahol a kiszolgálók ügyetlenkedésének köszönhetően bár 2 sor állt, negyed óra várakozás után kiderült, hogy csak a bal oldali sor “érvényes”, ugyanis ott lehet fizetni, a jobb oldalinál pedig átvenni a kért kaját. Persze kiírva semmi nincs, úgyhogy volt kisebb-nagyobb felháborodás.

Ha mindezen felülkerekedünk, és eljutunk a hóvirágmezőig, akkor a látvány mindenért kárpótol és feledteti a bosszúságot, ugyanis ennyi csodaszép hóvirágot egy helyen nem láttam még. Az élményt fokozza, hogy néhol sárga téltemető virágok tarkítják a mezőt.

Nézegesd meg a galériát, hogy kapj egy kis ízelítőt!

P3045573P3045518P3045515P3045507P3045506P3045501P3045498P3045497P3045495P3045493P3045490P3045489P3045487P3045484
< >
Hóvirágok, amerre a szem ellát

Ejtsünk pár szót a látogatókról is, mert bár a szervezés nem állt a helyzet magaslatán, egyes vendégeket sem kell félteni:

 • Bármennyire is sokat kell várakozni, nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, hogy egyes türelmetlenkedők átmászva a kőkerítésen végiggázolnak számos védett növényen csak azért, mert az ő dolguk sietősebb, mint 100 másik emberé.
 • A hóvirágmező nagy része kordonnal el van kerítve, hogy a látogatók ne tapossák le a virágokat, de nem mindenhol, és szomorú, de sokan egy-egy jó fotó miatt letaposnak 20 másik virágot.
 • Lehet, hogy sok szülő szuper hétvégi kikapcsolódásnak tarja, hogy családostól felkerekednek hóvirágnézőbe, de talán meg kellene kérdezni a gyerekeket is, érdekli-e őket. A védett virágok megóvása érdekében a park területén nem lehet randalírozni, csak a kijelölt útvonalon lehet sétálni, ami a kicsiknek nagy csalódás. Csak ront a helyzeten, mikor a szülő megszidja, mert nem az elvárt módon viselkedik, a saját fülünkkel hallottuk az egyik elkedvetlenedett kisgyerek kérdését: “Akkor meg minek jöttünk ide?”

Téltemető virágok

Ha kigyönyörködtük magunkat a hóvirágokban, azért tartogat még meglepetéseket az arborétum, bár sok növény még nem virágzik, de ott van például a medveház, vagy a palota maradványai egy nagy réttel.

Egyéb látnivalók

P3045569P3045559P3045554P3045552P3045542P3045536P3045534P3045523
< >
A palota megmaradt részlete

Ha türelmes vagy, kerekedj fel és csodáld meg élőben is ezt a páratlan jelenséget, vagy várj egy hetet, és talán már nem lesz ekkora tömeg.

 

Ha tetszett az írás, és úgy gondolod, mások is érdekesnek találhatják, kérlek, egy megosztással népszerűsítsd.

Még több utazással kapcsolatos érdekesség olvasható  Facebook-oldalamon.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Jánosik Sarolta says:

  Másodszor láttam ezt a csodát. Voltunk a 2016-os zsúron is. Nagyon meglepődtünk, hogy a hatalmas tömeg ellenére gördülékenyen zajlott a parkoltatás, és néhány perc alatt be lehetett jutni a jegypénztár nál az arborétumba. A látvány fantasztikus. Sokszor jövünk még.

 2. Sajnos a szervezetlenségre nincs mentség, mert a sok reklám után várható volt, hogy sokan lesznek kíváncsiak erre a különleges eseményre. Talán a következő hetekben már gördülékenyebben fog menni a dolog, ha pedig valaki a fent leírtak tudatában vág neki az útnak, már előre fel tud készülni ezekre az esetleges kellemetlenségekre.
  (Minket váratlanul ért.)
  Mindenesetre nem az volt a cél, hogy bárki kedvét elvegyük, inkább a felkészítés, ezért a “finom” fogalmazás.
  Mindezek ellenére nagy élmény volt, és jó, hogy megnéztük, mert páratlan látvány. Az más kérdés, hogy nem biztos, hogy minden évben szeretnénk végigjárni ezt a tortúrát, de egyszer látni kell! 🙂

 3. Imre Beta says:

  Rendkívül finoman fogalmazott a cikkíró: a szervezés tömény katasztrófa. A megközelítő úton nincs járda, a kétoldalt parkoló kocsik, és a jövő-menő kocsik mellett nem lehet elférni, így kénytelenek a gyalogosok a susnyás földön, vagy a mozgó kocsik között megtenni a közel 2 km-t a bejáratig, amit alig érthető módon vittek hátrább egy jó km-rel. Az infrastruktúra nulla. Egészében a szép és megnyugtató környezet élvezete helyett fáradtság, idegeskedés, szorongás és hisztéria az eredmény.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!